Zoekwoordenanalyse om je doelgroep te begrijpen

Zoekwoordenanalyse

Deel dit bericht

Een zoekwoordenanalyse uitvoeren

Een zoekwoordenanalyse vormt een sterke basis van je SEO project. Zonder een goed zoekwoorden onderzoek is het moeilijk te bepalen waar je doelgroep op zoekt in bijvoorbeeld Google.

Je wilt natuurlijk focussen op de mensen die bewust naar je product of dienst op zoek zijn. Om te bepalen welke termen er gebruikt en het zoekgedrag van je doelgroep te bepalen is een zoekwoordenanalyse aan te raden. 

Gevonden worden in Google

Wat is een zoekwoordenanayse?

Een zoekwoord is eigenlijk wat je ingeeft in de zoekbalk van Google. Dit kunnen 1 of 2 woorden zijn (short tail zoekwoorden) of meerdere woorden betreffen (long tail zoekwoorden). Het short tail zoekwoord wat ik gebruik voor deze post is bijvoorbeeld, zoekwoordenanalyse. Een long tail variant is de titel van deze paragraaf, wat is een zoekwoordenanalyse. Tijdens een zoekwoordenanalyse ga je dus op zoek naar de termen die je potentiële klanten of doelgroep gebruiken zodat je daar op in kunt spelen.

Hoe doe je een zoekwoordenonderzoek?

Je begint bij de basis, welke zoekwoorden gebruiken je klanten? Maak een lijst of een mindmap met daarin alle mogelijkheden. Daarna ga je met deze lijst aan de slag met bijvoorbeeld software van SEMRush. Met deze software kun je het maandelijkse zoekvolume zien, hoe hoog de concurrentie is en eventueel ook wat de kosten per klik zijn als je wilt adverteren. Ook laat de zoekwoorden tool van SEMRush alternatieven zien die je kunt gebruiken.

Hier zie je het resultaat op het zoekwoord, zoekwoordenanalyse. Er zijn 140 zoekopdrachten per maand en heeft een score van 10 qua moeilijkheid. Een score van 100 is extreem moeilijk en 0 is erg makkelijk om hoog te ranken. 

Zoals je kunt zien is er op de term, zoekwoorden analyse veel meer zoekvolume. Alleen is er ook meer concurrentie. Zo kun je de afweging maken welke zoekwoorden je gaat gebruiken.

Het is dus belangrijk om op zoek te gaan naar zoekwoorden met genoeg zoekvolume en een lage concurrentie. Zeker als je een relatief nieuwe website hebt of een kleine onderneming bent. Je concurreert met grote bedrijven met een enorm marketingbudget. Het is dan lastig om op populaire zoekwoorden hoog te scoren in Google. Het is dan belangrijk om creatief te zijn en naar alternatieven te zoeken.

Long tail zoekwoorden

Je zal zien dat de grootste kansen liggen bij de long tail zoekwoorden. Er is waarschijnlijk minder volume, maar ook minder concurrentie. En het is een hele specifieke zoekopdracht waar je potentiële klant concreet naar iets op zoek is. Google is een vraag gestuurd medium waarin de gebruiker informatie wilt over een product, probleem of onderwerp. Als jij de vraag goed kunt beantwoorden zal jouw content op je pagina organisch groeien.

Zoekwoorden optimalisatie

Nadat je de juiste zoekwoorden hebt gevonden ga je beginnen met het optimaliseren van je website en content. Denk aan het aanpassen van een titel, H1 kopteksten, naam van afbeeldingen en de meta omschrijving. Ook in je bestaande tekst of als je een nieuwe pagina aanmaakt verwerk je de nieuwe zoekwoorden. Zorg ook voor interne links op je pagina’s met daarin de naam van het zoekwoord.

Wil je meer weten over SEO of een vrijblijvend voorstel om je vindbaarheid te vergroten? Neem dan contact met ons op.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips en relevante informatie

Andere artikelen