Hoe maak je een gebruiksvriendelijke website? 7 onmisbare tips!

Hoe maak je een gebruiksvriendelijke website? 7 onmisbare tips!

Deel dit bericht

Inhoudsopgave

De gebruiksvriendelijkheid  van een website is een belangrijk onderdeel om je website succesvol te maken. Als je daar namelijk niet aan denkt, is de kans groot dat bezoekers je website snel verlaten. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw website gebruiksvriendelijk is? In dit artikel vind je 7 onmisbare tips om een gebruiksvriendelijke website te maken.

Wat is een gebruiksvriendelijke website?

De gebruiksvriendelijkheid van een website wordt usability genoemd, ook wel UX (user experience), dit staat voor hoe eenvoudig een website te gebruiken is. Het gaat om de persoonlijke ervaring van bezoekers. Zij zijn namelijk belangrijk bij het vormen van een gebruiksvriendelijke website. Wanneer je goed onderzoek doet naar de wensen en behoeften van bezoekers, is er een grote kans dat dit de user experience verbeterd. De user experience is voor iedere bezoeker anders. Wel kan je ervoor zorgen dat de ervaring van bezoekers zo goed mogelijk is.

Verbeter je online zichtbaarheid

Het belang van een gebruiksvriendelijke website

Gebruiksvriendelijkheid zorgt ervoor dat een bezoeker op een website zo eenvoudig en snel mogelijk zijn doel bereikt. Stel dat je een product wilt bestellen op een website en je verdwaald compleet. De website functioneert dus niet of je bent te lang bezig om te weten hoe de site werkt. Dan bestaat de kans dat je afhaakt en deze website niet meer gaat bezoeken. Daarom is het belangrijk dat je jouw website gebruiksvriendelijk maakt. 

Het is dus belangrijk om naast tijd en geld in advertenties en zoekmachineoptimalisatie te stoppen, je ook investeert in een gebruiksvriendelijke website. Anders haken die potentiële klanten alsnog af.

Hoe maak ik mijn website gebruiksvriendelijk? 7 tips

1. Een duidelijke indeling en structuur
Door een duidelijke structuur voor je website te gebruiken, zorg je ervoor dat je bezoekers snel en eenvoudig bij hun doel komen. Bij usability wordt er vaak gesproken over de ‘3-klik regel’: een bezoeker moet binnen 3 klikken bij de gewenste content op je site kunnen komen. Hiernaast is het belangrijk dat:

  • Er een goede navigatie met duidelijke structuur is. Bijvoorbeeld dat het menu bovenaan de pagina zit en het winkelmandje/zoekbalk die rechts bovenin zitten
  • Bezoekers altijd weten waar ze zich bevinden en hoe ze daar gekomen zijn door middel van breadcrumbs
  • Er een overzichtelijke homepagina is

2.  Scanbare content
De meeste bezoekers op een website scannen de content in plaats van dat de alles aandachtig doorlezen. Ze zijn direct opzoek naar de informatie die zij nodig hebben. Als ze die niet vinden gaan ze door naar de volgende website. Je teksten scanbaar maken doe je door:

  • Herkenbare koppen te gebruiken, zoals H1 en H2
  • Stukken tekst op te delen in alinea’s met tussenkoppen
  • Opsommingen en witregels gebruiken
  • Content zo kort mogelijk te maken
  • Belangrijke termen in tussenkoppen zetten

3. Een zoekbalk
Een zoekbalk is een klein element op je website maar wel heel belangrijk voor de gebruiksvriendelijkheid. Bezoekers kunnen zo sneller bij hun doel komen en de site doorzoeken. De zoekbalk zit vaak rechts bovenin.

4. Klikbare elementen
Zorg ervoor dat klikbare elementen direct duidelijk zijn. Maak links, buttons en overige elementen goed zichtbaar. Dit kun je doen door bijvoorbeeld buttons een kleur te geven en links te onderstrepen of dikgedrukt te maken. Hiermee stimuleer je de bezoeker ook om op bepaalde dingen te klikken. Buttons, dikgedrukte en onderstreepte woorden zorgen er ook voor dat de tekst makkelijker leesbaar is en dat er bepaalde dingen opvallen zodat de bezoeker sneller bij zijn doel is.

5. Contact pagina
Zorg ervoor dat de bezoekers van je website makkelijk contact met je kunnen opnemen. Dit doe je door de contactgegevens duidelijk en leesbaar weer te geven op elke webpagina. Doe dit bijvoorbeeld onderaan in de footer en maak een contactpagina die duidelijk zichtbaar is in het menu.

6. Responsive design
Het komt vaak voor dat een website er op een mobiel heel anders uit ziet dan op een desktop. Teksten zien er heel anders uit, moeilijk klikbare links en alles verschuift. Een belangrijke tip voor een gebruiksvriendelijke website is het maken van een reponsive design. Dit houdt in dat je website makkelijk te gebruiken is op een desktop maar ook op een mobiel. Steeds meer wordt er geshopt of bezocht via de mobiele telefoon.

mobiel webdesign

7. Houd rekening met alle bezoekers
Hiermee bedoelen we dat je website toegankelijk maakt voor iedereen. Als je bijvoorbeeld een roze tekst hebt op oranje achtergrond dan is de tekst moeilijk leesbaar voor mensen die kleurenblind zijn. Zorg er ook voor dat de homepagina niet te druk is. Houd de kleuren rustig en gebruik niet te veel lappen tekst, anders loop je het risico dat bezoekers sneller afhaken.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Ontvang tips en relevante informatie
Andere artikelen