Hoe maak ik een blog in WordPress?

Deel dit bericht

Bloggen in 2023

Bloggen is ook in 2023 nog steeds erg belangrijk. Niet alleen voor het vergroten van je vindbaarheid, maar ook voor het delen van kennis aan je doelgroep. Door het schrijven van een goed inhoudelijk artikel laat je ook zien kennis te hebben over een bepaald onderwerp of product. Dit wekt ook vertrouwen bij je potentiële klant en zo bouw je aan autoriteit in je vakgebied.

WordPress is een perfect Content Management Systeem (CMS) om een blog te schrijven en te publiceren. Zelfs zonder programmeerkennis kun je een blog maken met WordPress. De klassieke editor van WordPress is simpel opgebouwd zodat iedereen een strak ontworpen blog kan plaatsen.

Content marketing

Design van een blog in WordPress

In WordPress werk je standaard met de klassieke editor. Deze is vrij basic, maar wel eenvoudig te gebruiken. Je kunt met de klassieke editor ook best een mooi design blog maken. Je werkt met blokken en kunt afbeeldingen en diverse andere elementen toevoegen om je blog wat aantrekkelijker te maken.

Pagebuilders

Er zijn ook zogenaamde ‘’page builder’’plug-ins beschikbaar waarmee je veel meer design mogelijkheden hebt. Een aantal bekende en populaire zijn Elementor, WP Bakery en Beaver Builder. De gratis versie van deze plug-ins geven je al meer mogelijkheden dan de klassieke WordPress editor. Enige kanttekening is dat deze plug-ins ook meer werk met zich meebrengen. Je moet ze updaten en soms vertragen ze je website. Bij Elementor bijvoorbeeld is het sterk aan te raden om een cache plug-in te installeren voor snellere laadtijden van je pagina’s. Maarja hoe meer plug-ins je gebruikt hoe zwaarder en trager je website wordt.

Een blog maken met WordPress

Het maken en plaatsen van een blog in WordPress is vrij simpel. Ga in je menubalk aan de linkerkant van je scherm naar: Berichten. Je hebt dan een aantal opties, Alle berichten, Nieuw bericht, Categorieën en als laatste Tags.

We gaan een nieuw bericht plaatsen, dus kiezen we voor Nieuw bericht. We werken in de klassieke editor en je cursor begint al bij de sectie waar je de titel van je blog kunt invoeren. Na het invoeren van de titel kun je op enter drukken om naar het volgende blok te gaan.

Hier kun je kiezen wat je wilt doen. Wij gaan een stuk tekst schrijven en daarom kies ik voor ‘’paragraaf’’. Standaard staat de typografie op Roboto of als je in je WordPress thema een andere typografie hebt gekozen als je standaard typografie. Je kunt dit hier ook wijzigingen, net als de grootte van het lettertype, cursief of dikgedrukt. Het lijkt een beetje op dezelfde opties die je in Word hebt.

Afbeelding in je blog toevoegen

We hebben nu een titel en een alinea met wat tekst. Om je blog wat mooier te maken kunnen we een afbeelding toevoegen. We gaan weer naar een volgend blok en selecteren dan, afbeelding naast tekst. Je kunt ook alleen een afbeelding toevoegen, maar voor nu kiezen we deze optie. Bij het selecteren van de afbeelding heb je de keuze een nieuwe te uploaden of er één uit je mediabestand te kiezen. Als je een afbeelding selecteert vul dan ALTIJD een alt-tekst in. Heb je een blog over de voordelen van vitamine d supplementen met daarbij een afbeelding van een potje vitamine d druppels. Zorg dan dat je de afbeelding ook zo benoemt, bijvoorbeeld: Vitamine d druppels. Te vaak zie ik dat mensen of niets invullen, of een zinloze benaming die niets over de afbeelding zegt. De alt-tekst is belangrijk voor SEO, onthouden dus.

Je blog publiceren

Als je helemaal tevreden bent en je blog volledig is afgerond kun je over gaan op het publiceren van je blog. We houden het simpel, dus we gaan niet al te diep in op alle functies die er nog aan toegevoegd kunnen worden zoals een SEO plug-in en een Pagebuilder waar we het eerder over hebben gehad. Wel kun je in de klassieke editor een categorie kiezen waar je blog over gaat.

Aan de rechterkant zie je nog een menu in de zijbalk. Onder de tab Categorieën kun je er één kiezen of nieuw aanmaken. Als je de juist categorie aanvinkt zal dit later ook weer gebruikt kunnen worden als je specifieke categorieën op een pagina of in een sectie wil laten zien. Onder de tab Discussie kun je aan of uitvinken of mensen mogen reageren op je blog. Let wel, dit is ook erg gevoelig voor spam berichten die bots op je blog artikel plaatsen. Ik zet ze persoonlijk meestal uit. Dan is het klaar en kun je rechtsboven naar de blauwe knop, Publiceren om je blog live te zetten.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips en relevante informatie

Andere artikelen